Van belabberde verkoper naar online ondernemer

Video afspelen

Na mijn studie marketing wist ik het zeker: ik zou ondernemer worden. De wereld zat op mij als ambitieuze twintiger te wachten, dacht ik. Ik had één grote droom: een bedrijf starten waarbij ik ook nog veel kon reizen. Dus begon ik mijn eerste eigen bedrijf: JobChallenge, een uitzendbureau voor banen in de toeristische sector in het buitenland. Een droom! Maar ook één die snel uiteenspatte. 

Het bedrijfsplan was superserieus. Er lag een doordacht marketingplan. Ik strooide met visitekaartjes, liep rond in een T-shirt met logo en deed zelfs aan sponsoring van het hockeyteam. Bewapend met een stapel flyers en andere merchandise pakte ik mijn koffers om richting Oostenrijk te vertrekken. Ik ging 2 weken lang van hotel naar hotel om dit concept te verkopen. Het resultaat na die weken? Slechts 2 opdrachten en een omzet van 500 gulden! De kosten? Die waren vele malen hoger.  Verkopen bleek zo simpel nog niet… 

Na een jaar gooide ik de handdoek in de ring. Met een jaaromzet van 3.000 gulden moest ik toegeven dat dit geen winstgevend succes was. De belangrijkste reden? Mijn belabberde salesskills. Mooie flyers of niet, verkopen vond ik gewoonweg veel te spannend en ik had geen flauw idee hoe je het goed moest aanpakken

Sales werd leuker, makkelijker en beter

Gelukkig hoefde ik niet lang met sales te blijven worstelen. Bij terugkomst tipte iemand mij over een salestraineeship van één jaar bij Nestlé. Dat leek me dé kans om het salesvak onder de knie te krijgen. Dan zou ik vervolgens mijn ondernemersdroom verder oppakken. Uiteindelijk heb ik 15 jaar gewerkt bij Nestlé en Diageo in allerlei functies. Ik heb o.a. sales- en marketingteams aangestuurd, heel veel sales- en leiderschapstrainingen gegeven en was later verantwoordelijk voor alle trainingen als manager van het Learning & Development-team. 

Ondernemer was ik toen niet, maar mijn ondernemende (sales)skills heb ik wel dáár opgedaan. Mijn doel was bereikt. Met die sales zit het wel goed. En niet geheel onbelangrijk: ik vind verkopen nu LEUK. Hoe anders is dat vergeleken met de twintigjarige die nog zenuwachtig langs Oostenrijkse hotels ging.

Na 15 jaar werken in de sales en marketing in loondienst zei ik het bedrijfsleven vaarwel en startte ik mijn eigen trainingsbedrijf EB ACADEMY. Ik gaf trainingen bij bedrijven als KLM, Rituals en Deliveroo. Verkopen deed ik dagelijks. Tja, klanten voor mijn trainingswerk kwamen niet uit de lucht vallen.

In totaal heb ik meer dan 2.500 professionals getraind op het gebied van sales, communicatie en presenteren. Mijn gemiddelde beoordeling? Een 9+. Mijn omzet was meer dan €150K per jaar. Opschepperig? Misschien. Maar hé, dit is niet geheel onbelangrijk toch?!

Maar ondernemen is soms een bumpy road. Door de lockdown kwam mijn trainingsbedrijf na 1 jaar in noodvaart tot stilstand. Met toen nog een gebrek aan een goed gevulde spaarrekening gooide ik nog in de eerste week het roer om. Ik startte een nieuw bedrijf: ZoomSchool. Het werd een mega-succes! Ik leerde meer dan 3.000 trainers om online trainingen te geven via Zoom. In de eerste week draaide ik een omzet van € 20.000. Halleluja, opnieuw prees ik mezelf gelukkig dat ik sales nu wél onder de knie heb.

Elke dag voor de camera

Via de ZoomSchool ontstond mijn liefde voor online ondernemen.  Ik verscheen dagelijks voor de camera, en leerde alles over de software en techniek die nodig zijn voor het online ondernemerschap. Ook vlogde ik op Instagram over de lessen die ik leerde als ondernemer en als mens. In het begin voelde het nog “awkward” en verklaarden vrienden me voor gek. Maar ik zette door en had al snel 1.000+ volgers. 

En terwijl ik een jaar later overwinterde in Portugal, lanceerde ik een ander online programma: Let’s Kick Ass. Ook boordevol video’s waarin ik met mijn hoofd te zien was. Meer dan 300 deelnemers kochten een ticket en deden mee om het jaar op een kick ass-manier te starten. 

trainingen

Laat je niet tegenhouden, you got this

Mijn grootste les? Mensen zijn veel minder met jou bezig dan je denkt. Laat je niet tegenhouden door de stem ‘Wat gaan mensen wel niet van me denken?’ Er zijn mensen out there die JIJ kunt helpen met jouw kennis. Focus op hen. Dan komen juist je ideale klanten naar jou toe. Dat is wat sales voor mij betekent.

Wie ben ik nog meer?

Wie ik ben? Elja dus. 40+. Dol op online ondernemen én niet bang voor bold moves daarin. Ook ben ik kitesurfer, gek op het water en het strand en zeker nog meer dan dat. Dit zijn nog 5 dingen die je misschien wel (en misschien ook niet) altijd al over mij hebt willen weten.

1. Diep van binnen ben ik een enorme chaoot. Als je met mij op vakantie gaat, val ik geheid door de mand als weer eens mijn toilettas thuis ligt of ik mijn paspoort niet bij me heb. Overigens heb ik mezelf – los van de vakanties – veel structuur en discipline aangeleerd om toch met mijn innerlijke chaoot te kunnen overleven.

2. Ik ben doodsbang voor spinnen. Je weet niet wat je meemaakt als ik oog in oog met een spin sta. Onlangs zat ik naast een collega in de auto. Toen er plotseling een gigantische spin recht voor mijn neus zat, was ik binnen een milliseconde naar de achterbak van zijn auto verkast.

3. Al op mijn achtste ging ik vol voor mijn doelen. Ik wilde zó graag een Ken (je weet wel: die van Barbie). Het was herfstvakantie en Sinterklaas duurde naar mijn smaak véél te lang. Dus verzamelde ik de hele vakantie lang elke dag beukennootjes. Per zak kreeg ik een gulden. Aan het eind van de herfstvakantie had ik mijn geliefde Ken bij elkaar.

4. Mijn gênantste moment? De eerste date met mijn vriend, waarvan hij niet wist dat het een date was. We kenden elkaar van het kiten en ergens ontstond het idee om een kitetrip naar Texel te plannen. Ik had er een romantisch beeld bij: hij en ik samen op Texel. Toen ik bij hem kwam om de trip te plannen, was zijn eerste vraag: ‘Wie gaan er nog meer mee?’ …

5. Je kunt me niet blijer maken dan met een lege agenda. Weekenden met nul plannen vind ik de beste. Heb ik dan helemaal geen vrienden? Zeker wel. Mijn vrienden kennen mij en hebben deze eigenaardigheid voor lief genomen. Ik plan max. 2x per maand sociale afspraken en ga daar zelf heel lekker op.

corporate trainer

Wil jij weten hoe ik jou kan helpen verkopen leuker te vinden? Volg me op Instagram of LinkedIn. Daar deel veel tips. Of klik hier voor mijn cursussen.  

Hopelijk tot ziens! //Elja