IS TALENT AANGEBOREN OF AANGELEERD?

Published by eljaboxman on

LEARNING AND DEVELOPMENT BLOG

Whether you think

you can

or think you can’t

you’re right

#HenryFord

 

Een paar weken geleden vertelde een collega mij dat zij haar eerste blog heeft geplaatst op LinkedIn. Even triggerde haar enthousiasme mij hetzelfde te doen. Maar ik herpakte mijzelf snel en zei: “schrijven is niet mijn sterkste punt, dat kan ik beter aan anderen overlaten”.

 

Fixed FIXED FIXED!!!

 

Riep een stemmetje in mijn hoofd. Snel zet ik de knop om, moedig mijzelf aan een pen te pakken en schrijf mijn eerste blog. Want eerlijk, als ik er even mijn best voordoe, dan moet dat toch lukken?

 

Maar waar kwam dat stemmetje vandaan? Binnen Diageo geloven wij dat de theorie over een growth mindset van professor Carol S. Dweck onze organisatie helpt groeien.

 

FIXED MINDSET VS GROWTH MINDSET

Professor Carol S. Dweck

 

Professor Carol S. Dweck toonde aan dat de manier waarop iemand naar zijn eigen vaardigheden en talenten kijkt, in hoge mate bepaalt hoe je je zal ontwikkelen.

 

GROWTH MINDSET

 

Mensen met een growth mindset geloven dat ze hun talenten en vaardigheden kunnen ontwikkelen door inzet, opleiding en doorzettingsvermogen. Dit leidt tot:

 

  • Het verlangen te leren en uitdagingen te omarmen
  • Niet op te geven bij tegenslag
  • Leren van kritiek
  • Inspiratie te vinden in het succes van anderen 

Resultaat growth mindset: je bereikt een steeds hoger niveau.

 

FIXED MINDSET

 

Mensen met een fixed mindset hebben de overtuiging dat kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie min of meer vaststaan. Dit leidt tot: 

 

  • Het verlangen om slim over te komen
  • De neiging om uitdagingen te vermijden
  • Leerzame feedback te negeren
  • Succes van anderen als een bedreiging te zien

Resultaat fixed mindset: je komt vrij snel op je maximale niveau en bereikt minder dan mogelijk is.

 

Een voorbeeld van 3 young professionals Sven, Maria en Frank.

 

Sven:

De ouders van Sven hebben hem altijd gezegd dat hij niet slim is. Dat studeren niet voor hem is weggelegd en hij het beste zo snel mogelijk een baan kan zoeken. Maar nu blijkt dat wiskunde hem op school heel makkelijk afgaat. Maar ja, hem is altijd gezegd dat hij niet slim is. Daarom doet hij er ook geen enkele moeite voor. Uiteraard blijven zijn resultaten daarom ook mager. Sven’s fixed mindset heeft hem ervan weerhouden om zijn potentieel te gebruiken.

 

Maria:

Maria’s ouders hebben haar altijd verteld dat ze intelligent is. En dat ze kan bereiken wat ze wil. Ze gelooft dit en laat het ook zien door goede resultaten te halen op school. Natuurlijk gaat ze studeren en ze kiest één van de beste universiteiten uit. Ook daar blinkt Maria uit. Na haar afstuderen wordt ze aangenomen voor een traineeship bij een toonaangevende organisatie. Hier presteert ze onder de maat. Niet omdat ze haar talent is kwijtgeraakt maar omdat haar collega’s een stuk beter zijn. Ze raakt onzeker en depressief. Maria’s overtuiging is dat talent vaststaat en heeft daardoor nooit ervaren dat ze haar vaardigheden kan ontwikkelen. Haar fixed mindset werd op de proef gesteld.

 

Frank:

Frank’s ouders hebben altijd gezegd; “als je goed je best doet kan je het ver gaan shoppen”. Er is geen slimme of domme Frank. Er is een Frank die als hij hard werkt het goed zou gaan doen. Zijn ouders hebben hem geen label gegeven. Frank doet het goed omdat hij er hard voor werk. Als hij een keer iets minder goed heeft gedaan zegt hij niet: “ik ben dom”, maar zegt hij: “ik heb er niet hard genoeg voor gewerkt. Dus als ik het goed wil doen moet ik er hard voor werken”.

 

Sven en Maria hebben allebei een fixed mindset. Frank heeft een growth mindset. Dit voorbeeld laat duidelijk zien dat je met een growth mindset verder komt. Het is namelijk niet altijd zo dat de mensen die als slimste van start gaan als slimste eindigen.

 

4 tips hoe je een growth mindset kan stimuleren:

 

#1 Wie werkt maakt fouten

 

Ik hoor nog steeds mensen om mij heen zeggen: “vertrouwen is goed, controle is beter’. Maar in organisaties die een growth mindset koesteren, voelen mensen zich vrijer om hun kennis, vaardigheden en visies te delen. Dit komt de organisatie ten goede. Als er een ‘fouten maken moet’ cultuur heerst, durven mensen sneller beslissingen te nemen dan in een pure afrekencultuur.

 

#2 Stimuleer diversity

 

Stop met het ‘alleen-de-aller-beste-is-goed-genoeg’ recruitment beleid. Een diploma en goede cijferlijst zegt namelijk niks over de mindset. Denk aan het voorbeeld van Maria. Zoek vooral naar mensen met een growth mindset. Zij zijn leergierig en eerlijk over hun tekortkomingen. Ze zijn altijd opzoek naar manieren die ze kunnen verbeteren, ze durven obstakels onder ogen te zien en zullen ze overwinnen.

 

#3 Leer feedback ontvangen

 

Ik bedoel dus echt feedback leren ontvangen en niet feedback leren geven. Velen van ons gaan namelijk zelf na een compliment in de verdediging. Acht dat valt wel mee of maar ik heb het niet alleen gedaan hoor ik vaak wanneer ik iemand een compliment geef. Een feedback intensieve cultuur begint niet met geven, maar met ontvangen. En dat gaat mensen met een growth mindset een stuk makkelijker af dan personen met een fixed mindset.

 

#4 Creëer bewustzijn over een growth mindset

 

Sinds ik mij bewust ben van dat mijn brein maakbaar is betrap ik mijzelf op situaties waarin ik een fixed mindset heb. En gelukkig zijn er ook vele situaties waarin ik een growth mindset dus blijkbaar is het situatie afhankelijk. Maar nu ik mij ervan bewust ben komt dat stemmetje fixed, FIXED, FIXED!!! en daardoor is het een stuk makkelijker om grenzen te verleggen.

 

En om terug te komen op de vraag: is talent aangeboren of aangeleerd? Dit is overduidelijk niet de juiste vraag. De vraag is, wat is jouw overtuiging…?

 

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je interesse in een ‘growth mindset’ sessie in jullie organisatie? Bel of e-mail me dan gerust zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

 

//Elja

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading cart ...